Факультет української філології
Українська мова і література

nebesna sotnia667062260

19 лютого о 15-00 на платформі ZOOM студенти групи ХХК-20, МХК-20 під керівництвом кураторів Мазіної О.О. та Чєрніж О.М. провели кураторську годину, присвячену Героям Небесної сотні на тему «Герої не вмирають». Організатором і ведучою виступила Оксана Олексіївна Мазіна.

Захід складався з таких частин: історична довідка, стрічка геройського чинувшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, історичне значення Революції гідності та переглядом фрагментів фільму “Майдан”, режисера Сергія Лозниці (2014).

Перший доповідач Божок Ольга дохідливо і зрозуміло розповіла про історію виникнення Дня вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні в Україні 20 лютого, мету Помаранчевої революції, кривавий розгін майданівців, перебіг тих страшних подій, сумний список Небесної Сотні та прощання із полеглими, під час якого пролунала українська пісня “Плине кача...”, що стала реквіємом майданівцям.

Прослухали Реквієм майданівцям – пісню «Плине кача…» в обробці Піккардійської Терції. «За однією з версій, автором вислову “Небесна Сотня” є поетеса Тетяна Домашенко, яка під враженням подій написала вірш “Небесня Сотня воїнів Майдану” (21–22 лютого 2014)».

667063012

Про життя і подвиг загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану розповіла Пархоменко Діана: політичні та суспільні зміни в Україні з 30 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані протестом громадян України проти протиправного розгону мирної акції студентів та громадських активістів, причини протестів, дефініцію термінів «Революція Гідності» та «Єврореволюція», розбіжності оцінок дати початку Революції, символ Революції Гідності – Piano_Extremist, особистостей захисників – Мазуренко Павло Анатолійович, Войтович Назарій Юрійович, Жизневський Михайло Михайлович, Нігоян Сергій Гагікович, Костенко Ігор Ігорович.

Продовжила хвилину вшанування пам’яті героїв небесної сотні Вєрушкіна Влада: Гурик Роман Ігорович, Корчак Андрій Богданович. Прониклива розповідь, підкріплена фотографіями українців зворушила аудиторію.

Завершила зустріч-пам’ять Чернецька Катерина, яка підсумувала озвучену інформацію: «Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі. Подвиг героїв Небесної Сотні має визначне значення для нашої Батьківщини. Перш за все, вони віддали своє життя за те, щоб кожен наш новий день був сповнений свободи, надії та світла. Цей Майдан став епіцентром кардинальних змін у країні. Він запустив процес не лише трансформації політичної сцени, а й соціальних і культурних перетворень. Наслідки цього вибуху гніву та сплеску гідності, даватимуться взнаки не одне десятиліття…Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним і драматичним феноменом для України. Український народ довів свою відданість свободі, свою гідність, заплативши однак за такі цінності найвищу ціну – життям учасників акції протесту, Героїв України, названих Небесною Сотнею.

гурикnebesna sotniaкорчак

Не будьмо байдужими! Не забуваймо тих, хто не пошкодував життя заради нашого майбутнього! Спасибі всім, хто відстоював Майдан, за яскравий приклад мужності, сили духу, чесності і патріотизму! Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв «Небесної Сотні» у наших серцях, а розмірений бій хронометра відчеканить час скорботи, душевного болю і жалю…»

Захід відбувся на високому рівні стриманого емоційного почуття співпереживання, розуміння наслідків озвучених подій для країни і кожного українця та паралелі із захистом територіальної цілісності України на сході.

14405
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30