img7

Викладачі Криворізького педагогічного активно беруть участь у різних проєктах у межах міжнародної наукової комунікації, обмінюються досвідом з іноземними колегами та популяризують здобутки української науки.

Спеціально до Міжнародного дня рідної мови, а також з метою привернення уваги закордонних країн до других роковин повномасштабного російського вторгнення та десятиліття російської агресії в Україні, факультет мов та лінгвістики Мельбурнського університету в Австралії створив окремий подкаст про мови й мовну політику в Україні в серії тематичних подкастів факультету The Secret Life of Language («Таємне життя мови»).

img9

Ідея подкасту The Politics of Language in Wartime Ukraine («Мовна політика в Україні під час війни») виникла в результаті міжнародного співробітництва між австралійськими науковцями, зокрема професором Марко Павлишиним та докторкою Ольгою Максвел, і професоркою Криворізького педагогічного Наталею Кудрявцевою. У доступній для широкого загалу формі подкаст розповідає про історію української мови, літератури й культури, вплив кількасотлітньої русифікації та пригнічення української ідентичності, що їх наша країна зазнала за колоніальних часів, на сучасну мовну ситуацію й мовну політику в Україні. Створений для закордонної англомовної аудиторії, цей подкаст є важливим джерелом актуальної та перевіреної інформації про Україну, її історію та соціальні аспекти функціонування української та російської мов.

img20

«Культурна дипломатія – це інструмент так званої «м’якої сили», це вид публічної дипломатії, метою якого є зміцнення взаєморозуміння між різними народами та державами. Цей вид дипломатії передбачає просування ідей, інформації, творів мистецтва задля впливу на суспільну думку в інших країнах та формування сприятливого іміджу власної країни для подальших міжнародних контактів», – зазначає професор Н. С. Кудрявцева. «Цей подкаст ми записали на запрошення австралійської лінгвістки Ольги Максвел разом з історикинею Іриною Скубій головно задля того, щоб розвіяти російські пропагандистські міфи та надати неакадемічній аудиторії за кордоном таке уявлення про мови й мовну політику в Україні, яке відповідає дійсності та ґрунтується на результатах новітніх наукових досліджень».

Головним трендом сучасної мовної ситуації в Україні, безперечно, є засвідчений у дослідженнях перехід з російської на українську мову серед великої кількості громадян. Мовний перехід став провідною соціолінгвістичною темою подкасту, про що розповіла в ньому професор Н. С. Кудрявцева, яка вже декілька років досліджує зазначену тему. 

Подкаст доступний на RSS.com, Youtube та всіх інших платформах, де публікують подкасти.

25184
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31